Ábécé kozmetikumok - H

Rhodiola rosea

Cukornád (latinul. Saccharum officinarum) a Gabonafélék családjának évelő lágyszárú növénye (Poaceae). Bizonyíték van rá, hogy 8000 évvel ezelőtt termesztették Új-Guineában, de a gyümölcslé kivonására és koncentrálásra forralására valószínűleg több mint 2000 évvel ezelőtt Indiában került sor. Ma a növényt elsősorban a trópusokon és néhány szubtrópusi régióban termesztik - főleg Indiában, Kubában és Brazíliában. A cukornád 5-20 kemény szár, 5-6 m magasságú és 6 cm vastagságú. A levelek növekedési helyén göbös képződmények vannak, és közöttük a szár rostos, fehér magot tartalmaz, édes nedvben áztatva. A cukornád virágait halvány rózsaszínű, legfeljebb 60 cm hosszú pánikvirágzatba gyűjtjük.

A cukornád a cukorgyártás fő nyersanyaga. A melasz, amely (sötét sűrű szirupot, a cukorgyártás maradéktermékét) tartalmazza, értékes édesítőszer, amely vízzel hígítható és hasznos az emésztéshez. A rostos szárakat papír, bioüzemanyag (például bioetanol) vagy állati takarmányokhoz használják.
Dél-Ázsiában a növény gyökereit és leveleit az ayurvédikus gyógyszer részeként használják számos egészségügyi panasz kezelésére, például fertőzések (mind a bőr, mind a húgyutak), hörghurut, szívbetegségek, anyatej elvesztése miatt termelés., köhögés, vérszegénység és székrekedés. A gyökér főzetét szamárköhögésre, a növény levét hurutra használják.

A cukornád melaszából nyert alkoholt ecet, kozmetikumok, gyógyszerek, mosószerek, oldószerek és bevonatok készítésére használják. A növényt illatszeriparban, kozmetikában és aromaterápiában is használják.

A cukornádot tartalmazó kozmetikai termékek fő összetevője a belőle kivont glikolsav. A bőrgyógyászok gyakran használják a peeling terápiák során. Ez a sav "megszabadítja" a bőr felületét az elhalt hámsejtektől, amelyek megakadályozzák a légzést és lassítják az újak megújulását. Amellett, hogy számos testápolási termék tartalmaz, tiszta formában is alkalmazható - a "Collistar" cég tiszta glikolsavat kínál, amelyet közvetlenül a bőrön lehet használni a természetes hámlasztáshoz.

A hidroxi-ecetsav és a glikolsav együttes alkalmazása jó módszer a bőr öregedésének jeleinek kiküszöbölésére, és ez a kombináció ideális pattanásokkal és mitesszerekkel küzdők számára. Ezért található glikolsav egyes arctermékekben is.
A cukornád néhány hajtermék része is, gondozza a fejbőrt - nyugtató hatású, hidratálja és védi a bőrirritációkat és a korpásodást.

A Zdravets a Zdravets család évelő növénye. Hosszú, vastag gyökerei vannak, amelyek a talaj felszíne felett elágaznak. Szára felálló, 6-50 cm hosszú, levelei nagyok, kissé tapadósak és nagyon illatosak. A virágok rózsaszínűek, június-júliusban virágoznak. A növény gyakran ősszel újra virágzik. Dél-Afrikát a muskátli szülőhelyének tekintik, Európába a 17. században importálták.

A növény leveleiből és száraiból gőz desztilláció módszerével vonnak ki értékes illóolajat. A kapott folyadék általában színtelen, de világoszöld színben is megtalálható. Erős, friss, menta illata van. Tartalmaz germacronot, dipentént, elemenont, terpinolént, pinént, borneolt stb.

A muskátlit széles körben használják az illatszeriparban, az aromaterápiában és az arckozmetikában. Az illatszeriparban főleg férfi parfümök, testpermetek, tekercsek összetételében vesz részt. Az aromaterápiában különféle masszázsolajokat, illatos gyertyákat stb. A muskátliolaj fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik. Kisimítja a ráncokat, serkenti a kollagén szintézisét és az érett arcbőr ápolására szolgál. Részt vesz az anti age arckozmetikumok - krémek, krémek, szérumok, szemkrémek - összetételében. Érzékeny és problémás bőr ápolására használják.

A muskátli eltávolítja a bőrkiütéseket és a különböző típusú dermatitist, javítja a száraz és pelyhes bőr megjelenését. Részt vesz a különböző tisztító krémek, tonikok, maszkok, arckrémek összetételében. A testápolásban a muskátliolaj erős cellulitellenes szer, eltávolítja a striákat és részt vesz az anticellulit kozmetikumok - olajok, krémek, szérumok, tápláló testápolók és tej száraz bőr számára - összetételében. Napvédő kozmetikumokban használják - testápolók, olajok és egyebek. A fürdőszobai kozmetikumok különféle szappanokban, fürdőbombákban, habokban, tusfürdőkben, intim zselékben stb.

A zöld tea hasznos és gyógyító tulajdonságai már az ókorban ismertek. Évszázadok óta használják a különböző betegségek kezelésének és megelőzésének eszközeként. Kedvezően hat a központi idegrendszerre, segít megbirkózni a stresszel. Rekordmennyiségű antioxidánsokat és biostimulánsokat tartalmaz.

A zöld tea gazdag értékes aminosavakban, fehérjékben, tanninokban, enzimekben és sok vitaminban. A P-vitamin a zöld tea összetételében sokszor több, mint a citrusfélékben. Gazdag C-vitaminban, E-vitaminban és B-vitaminokban.