Itt vannak azok az állatok, amelyek a legkevesebbet alszanak
Az állatkertekben élő elefántok megfigyelései azt mutatják, hogy naponta 4-6 órát alszanak. A dél-afrikai Whitwatersrand Egyetem tudósai 35 napig két elefánt nőstényt követtek egy állományban a botswanai Chobe Nemzeti Parkban a vad elefántok életmódjával kapcsolatos megfigyeléseik miatt.

Az elefántokat olyan eszközökkel látták el, amelyeknek pontosan rögzíteniük kell alvásuk fázisait. Az állomány két állatán giroszkópot helyeztek el, hogy rögzítsék alváshelyzetüket, akár állnak, akár fekszenek. A tudósok úgy vélik, hogy ez a kevés alvás összefüggésben állhat hatalmas testtömegükkel.