Henna, Lawna (Lawsonia inermis, Henna) botanika
Henna (Lawsonia inermis, Henna) a Lithraceae család virágos növénye. A következő más nevekkel is ismert: hina, a hennafa, a mignonettefa, az egyiptomi privet. Néha "hennafának" vagy csak "hennának" nevezik a belőle kivont festék miatt. A "henna" név jelentése "piros". A modern hindi nyelven a növényt "mehndi" -nek hívják. Külön a „henna” elnevezést a bőr- és hajfestékek védjegyeként használják. A hennát az ókortól kezdve haj, bőr, köröm és szövet, többek között selyem, gyapjú és bőr festésére használták. Ma a növényből származó henna festék a tetoválás kultúrájába lépett be az egész világon.

Henna eszköz
A Henna egy magas cserje vagy kis fa, amelynek magassága 1,8-7,6 m. A növényen nincsenek szőrszálak, és erősen elágazó. A csomagtartó kérge szürkésbarna. A fiatal ágak négyszög alakúak, zöld színűek, színük az életkor előrehaladtával vöröses színűvé válik.
A levelek szára ellentétes növekedésű. Szőrtelenek, elliptikusak, lándzsásak, középen szélesebbek és keskenyebbek, és a hegy felé mutatnak. Átlagos méretük 1,5 - 5,0 cm x 0,5 - 2 cm, a levél alsó felületén kifejezett levélérek vannak. A levél felső felületén a levélerek homorúak.
A henna virágai kicsiek, sokak, nagy piramis alakú, terminális virágzatokban gyűlnek össze. Illatosak és négy csészelevélből állnak, 2 mm hosszú kelyhcsővel és 3 mm-es szétterített szakaszokkal. A szirmok lekerekítettek, fehér vagy vörös színűek, nyolc porzó gyűlt össze párban, és a csésze széléről származnak.
A henna gyümölcse kicsi, barnás, gömb alakú kapszula, átmérője 4-8 mm. Négy szabálytalan részre nyíló gyümölcsben 32–49 (40–45) magot tartalmaznak. A magok szögletesek, vastag héjúak.
A kétéves hennát fiatal növénynek tekintik. Levelei még nem magasak a lousonban, és az ágakon nem jelent meg tövis. Az idősebb növényekben az aluszkoncentráció nagyobb, és tüskés növekedések találhatók rajtuk.
Henna eloszlás
A hennát Észak-Afrikában, Nyugat- és Dél-Ázsiában, valamint Ausztrália északi részén, félsivatagos és trópusi területeken terjesztik.
A henna használható része
A növény hennakészítésére szolgáló része a levele. A henna gyökerét és virágait az orvostudományban is használják.
A henna kémiai összetétele
A Lawsonia inermis a következő anyagokat tartalmazza: illóolajok, 1,4-naftokinon, cserzőanyagok, galluszsav, flavonoidok, terpenoidok, lipidek, cukrok, triakontil-tridekanoát, mannit, xantonok, kumarinok, gyanták, Lawson, narancsvörös festék.
A henna gyógyító tulajdonságai és alkalmazása
A Lawsonia inermis leveleiből nyert port hennának vagy hennának hívják. Szürke-zöld színű.
A hennát kozmetikai célokra használják az ókori Egyiptom óta, valamint Észak-Afrika más részein, Afrika szarván, az Arab-félszigeten, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában. Használata 5000-6000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A menyasszonyi hennaéjszakák (mehndi-est) továbbra is fontos szokás ezeken a területeken, különösen a kisvárosok és falvak családjai körében.
Az egész, zúzatlan levelek nem színezik a bőrt. A száraz levelek színezik, ha paszta formájában vannak. Bennük a Lawson-molekulák szabadok és kötődnek a bőr fehérjéihez, ami után gyors festés következik be.
A hennából nyert hennafesték elkészítésének és felhasználásának módszere
A legjobb minőségű India, Kína, Irán, Szudán és az arab országokból származó henna. A hennát por formájában értékesítik, amelyet a levél tömegének szárításával, őrlésével és szitálásával állítanak elő. Ezt a port a hagyományoktól függően különféle összetevőkkel keverik össze, például vízzel, citromlével vagy erős teával és más összetevőkkel. Az így elkészített festés most felhasználható. Sok művész cukrot vagy melaszt ad hozzá a pasztához, hogy javítsa annak tulajdonságait és jobban felszívódjon a bőrbe. A henna keveréknek használat előtt 1–48 órán át kell állnia, hogy a rombusz felszabaduljon belőle. A tartózkodási idő a henna használatának céljától függ. A hennához hozzáadott illóolajok, magas monoterpén-alkoholok, például teafa, cajeput vagy levendula, javítják a bőr színét. Más illóolajok, mint például az eukaliptusz és a szegfűszeg, szintén hasznosak, de túlságosan irritálóak és nem szabad a bőrön használni.