Henna hajhoz; Mitől olyan értékes a BilkiotTibet henna?

A növényi gyógyszer titka

henna

Itt az ideje érdekes tényeknek és hasznos recepteknek

A nők évszázadok óta törődnek a hajukkal annak érdekében, hogy egészségesebbé és fényesebbé váljanak. Ennek legrégebbi módja az elfelejtett kannabisz. Az arab világban és Indiában a nők dús hajukról híresek, ami a henna állandó használatának köszönhető.. Nem számít, hogyan fejlődik a tudomány, függetlenül attól, hogy hány új kozmetikai termék kerül a piacra, a gyógyító, hatékony és biztonságos természetes gyógymódokon kívül nem találtak ki jobbat.

A festékkel ellentétben a henna nem változtatja meg a haj kémiai szerkezetét, éppen ellenkezőleg, visszatér erő neki. Védő fóliaként takarja el a hajat, így tartósabb és sűrűbb. A henna antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és jó orvosság a korpásodás, a hajhullás ellen, sebek, dermatológiai problémák és ízületi betegségek kezelésére.

A "henna" kifejezés a Lawsonia inermis növény szárított és őrölt leveleire utal. Cserjévé nő Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában és pigmenteket, gyantákat és tanninokat tartalmaz, amelyek hozzákapcsolódnak haj hangerő és ragyogás. Nevét John Lawson kutatóról kapta, aki 1709-ben botanikai leírást készített róla.

A kedvező éghajlati viszonyok a termőhelyeken lehetővé teszik a növény termesztését évente többször. Szakértők szerint a legdrágább és legjobb minőségű hennát Rajasthanban (India) termesztik. A hennapor világszerte körülbelül 7 millió tonna termelést jelent. A növénynek több faja van, amelyekből a henna különböző fajtáit kivonják. A "henna" szót gyakran használják a "henna" szó helyett, amely az arab al-hinna szóból származik.

Nehéz megmondani, honnan ered a henna kozmetikai és orvosi célú alkalmazásának hagyománya. Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez Indiában, mások szerint pedig a Közel-Keleten és Észak-Afrikában történt. Egyébként is, az emberek bronzkor óta használják a hennát festéshez. Az ókori egyiptomi orvosi szövegek gyógyszerként használják. Szíria északnyugati részén a Kr. E. 2100-ig visszanyúló csempéken találták a legkorábbi írásos feljegyzéseket a menyasszony bőrének színezésére szolgáló hennáról.

Mint a henna hűtő tulajdonságokkal rendelkezik, a sivatagi területekről érkező emberek testük hűtésére használták. Készítettek egy pasztát, amelybe mártották a tenyerüket és a lábukat - így az egész testben hűvösség érzetet kapott. A szín elhalványulásáig megőrizték, majd színes minták maradtak a bőrön, ezért jött az ötlet, hogy dekoratív célokra "sablonokat" készítsünk. Ezt dokumentálják Kleopátra a hennát éppen ilyen célra használta.

Egyes nők egyiptomi múmiáinak élénkpiros haja van, valószínűleg hennával festettek. Marokkóban a gyapjút hennával festették, és dobhéjak festésére használták, mivel gombaellenes hatású, védi a vele festett szöveteket és bőröket. Néhány rovart is taszít, és véd a penész ellen. A növény virágait az ókorban parfümök készítésére használták fel. A 19. századi Európában a vörös hajhullás népszerű volt a nők körében, akik bizonyos művészeti mozgásokat követtek.