A kozmetikumok ábécéje - D

Vörös lóhere (latinul. Trifolium pratense) a hüvelyesek családjának évelő lágyszárú növénye. Elterjedt Oroszországban, Közép-Ázsiában, a Távol-Keleten, valamint Európában, Ausztráliában, Észak-Amerikában, ritkán afrikai országokban. A növény rendelkezik a jellegzetes háromlevelű lóhere levelekkel. Virágzatai piros színűek, gömb alakúak, sok apró virággal. Júliusban és augusztusban virágzik.
Körülbelül 300 fajta lóhere van a világon, de a vörös lóhere elsősorban orvosi és kozmetikai célokra szolgál. A népi orvoslás összehasonlítja hatását a ginzengével. Szabályozza az anyagcserét, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat és helyreállítja a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.
A vörös lóhere már az ókori Kínában különböző betegségek kezelésére szolgált. Hasznos tulajdonságai egyedülálló kémiai összetételének köszönhetők, amely számos hasznos anyagot tartalmaz a női test számára. A növény levelei és virágai B-vitaminokat, C-vitamint, A-, K- és E-vitamint, kumarint, glikozidokat, növényi hormonokat, gyantákat és illóolajokat tartalmaznak. A növény illóolajai viszont gazdag aszkorbinsavban, karotinban és Q10 koenzimben, amelyek felgyorsítják a szövetek energia-anyagcseréjét.
Az orvostudományban a vörös lóhere hatékony izzadásgátló. Vízhajtó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és köptető tulajdonságokkal rendelkezik. Belsőleg és helyileg egyaránt használható. A növény segít neurózis, depresszió, stressz, reuma, ízületi gyulladás, köszvény esetén. Hatásos orvosság hörghurut, tüdőgyulladás, köhögés, megfázás, influenza, vesebetegségek, húgyhólyag- és epehólyag-megbetegedések, szembetegségek, a láb gombás betegségei és más bőrgyógyászati megbetegedések ellen.
A kozmetikában a vörös lóhere elterjedt. Hatékonyan használják az öregedés elleni küzdelemben. Az összetételében található B-vitaminok stimulálják a kollagén és a hialuronsav szintézisét a bőrsejtekben. Az izoflavonok és a K-vitamin aktiválják a bőr védő tulajdonságait, erős antioxidáns hatással bírnak és segítenek csökkenteni a duzzanatot. A növény fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik, és kisimítja az apró ráncokat. Mindez az arcápolási termékekben az anti age kozmetikumok általánosan használt összetevőjévé teszi. Különféle krémek, szérumok, folyadékok, maszkok, szemkrémek stb.
A vörös lóhere antiszeptikus és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, segít a pattanások, pattanások és más bőrproblémák esetén. Különböző tisztító tonikokban, testápolókban, krémekben és maszkokban használják az érzékeny bőrt. A növény táplálja, hidratálja és tonizálja a bőrt. A testtermékekben különféle hidratáló krémek, testápolók és olajok összetételében szerepel. Hatásos a leégésnél is, és fényvédő kozmetikumoknál (testápolók, spray-k, olajok) használják. A vörös lóhere erősíti a hajat, ragyogást és rugalmasságot kölcsönöz neki. Táplálja a fejbőrt és küzd a korpásodás ellen. A hajápolási termékekben egyes samponok, balzsamok és maszkok összetételében szerepel.
Gyömbér (latinul. Zingiber officinale) évelő lágyszárú növény, amely 2 méteres magasságot is elérhet. Délkelet-Ázsiában őshonosnak tekintik, jelenleg Nyugat-Afrikában, Ausztráliában és a Karib-térségben termesztik. Főleg 2 típusú gyömbér létezik - fekete és fehér, a fekete aromája és íze kifejezettebb.