A csipkebogyóolaj egészséges alkalmazása Alternatív gyógyászat

csipkebogyóolaj

A csipkebogyó olaj figyelemre méltó természetes termék, csodálatos fiatalító és tápláló tulajdonságokkal. Természetes gyógymódként való széles körű használatára vonatkozó adatok az ókori egyiptomiaktól, majaaktól és indiánoktól származnak.

Mi a csipkebogyómag illóolaja?

A csipkebogyóolajat a csipkebogyó növény (Rosa canina) olajban gazdag gyümölcséből és magjából nyerik, amely a világ különböző részein, így Európában, Északnyugat-Afrikában és Nyugat-Ázsiában is növekszik.

A csipkebogyó magjainak és gyümölcseinek hideg sajtolásával nyert olajat tartják a legjobbnak az oldószerből származó fajok számára, mivel ez a folyamat nem használ semmilyen vegyszert vagy magas hőmérsékletet, amely tönkreteheti az olaj néhány hasznos összetevőjét.

A magolajok lehetnek olajosak vagy szárazak. A csipkebogyó-olajat "száraz olajnak" tekintik, és fontos tisztázni, hogy a "száraz olajok" kifejezésnek semmi köze nincs a szárítási folyamathoz - valójában éppen ellenkezőleg. A többi száraz olajhoz hasonlóan a csipkebogyó olaj is nagyon jól felszívódik a bőrben, ahelyett, hogy csak a felszínen maradna, ami nagyon jó hidratáló hatáshoz vezet.

A csipkebogyó olaj összetétele

A csipkebogyó olaj gazdag tápanyag-készletet tartalmaz, beleértve az A-, a C- és az E-vitamint, az esszenciális zsírsavakat (linolén-, linol- és oleinsav), a sztearinsavat és a palmitinsavat. Terápiás tulajdonságokkal rendelkező karotinoidok, flavonoidok és transzretinsav is megtalálhatók benne. Ami megkülönbözteti a többi olajtól, az a magas A-vitamin-tartalom, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket és feszesebbé teszi a bőrt, fiatalos megjelenést kölcsönözve neki. Az esszenciális zsírsavak is hozzájárulnak ehhez a hatáshoz.

A csipkebogyó olaj finom faillatú. A szín az aranytól a mélyvörös-narancssárgáig vagy a halványsárgáig változhat, és a minőség jelzőjeként használható - az arany vagy vöröses csipkebogyóolajat hidegen sajtolják, míg a világos színű erősen feldolgozható vagy gyengébb minőségű forrásból nyerhető.

A csipkebogyó olaj egészségügyi előnyei és alkalmazásai

A csipkebogyóolaj ugyan nem ehető, de biztonságos és hasznos külső használatra. A gazdag zsírsavtartalom és a csipkebogyó olaj sűrűsége ideális a száraz, irritált vagy sérült bőr számára. Ezért gyakran kozmetikai termékekben, hegellenes krémekben, hidratálókban és testápolókban szerepel, de tiszta formában is megtalálható. Gyakran észreveszi, hogy sötét palackokban kapható, mivel a közvetlen napfény hatására csökken az összetevők szilárdsága.

Egyéb előnyök mellett a nagy mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsav elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését és a gyulladás elnyomását. A csipkebogyó-olaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai teszik hasznosá a bőrbetegségek, például az ekcéma és a pikkelysömör elleni küzdelemben.

Csipkebogyó olaj arcápoláshoz

A csipkebogyó olaj előnyei az arcbőrápolásban annak fő összetevőinek köszönhetők - esszenciális zsírsavak, E-vitamin, C-vitamin és béta-karotin (az A-vitamin egy formája).

A nap ultraibolya sugara károsítja a bőrt és felgyorsítja az öregedését. Az eredmények a foltoktól a ráncokig és az elszíneződésig terjednek. Antioxidánsok, amelyek küzdenek a károsodásban részt vevő szabad gyökök ellen, valamint az A-vitamin és a benne található esszenciális zsírsavak kombinációja Az olaj segít javítani a bőrt tónus, textúra és pigmentáció. Az a képesség, hogy mélyen behatol a bőrbe, és eltávolítja a bőrpírt és az irritációt, a csipkebogyó-olajat alkalmassá teszi az arc rosaceára. A zsírsavak segítenek stimulálni a bőr rugalmasságát, ami segít csökkenteni a finom vonalakat és a ráncokat. Emellett puhító tulajdonságai kiválóan alkalmasak a száraz bőr hidratálására.