A kozmetikumok ábécéje - I és J

ábécéje

Ylang-ylang (lat. Cananga odorata) egy magas trópusi fa, amelynek aromája 40 méter távolságban érezhető. Virágai nagyok és illatosak, lila, rózsaszín és világoszöld színben találhatók meg, de a sárga virágok alkotják a legjobb illóolajat. Polinéz nyelvről lefordítva a név jelentése "virág virága". A fa Ázsia, Indonézia és a Fülöp-szigetek trópusain terül el.

A ylang-ilang olajat először 1860-ban állították elő a Fülöp-szigeteken. A gőz desztilláció módszerével nyerik, és a legjobb minőségű olajat az első desztillációnak tekintik. A kapott olaj halványsárgától narancssárga színű, aromája erős, édes, közel van a jázmin illatához.
A ylang-ilang olaj segít normalizálni a szív- és érrendszeri aktivitást, segít csökkenteni a vérnyomást és javítja az agy keringését. Szabályozza a hormonszintet, serkenti a kreatív energiát és az intuíciót, segít az álmatlanságban.

A ilang-ilangolajnak számos előnyös tulajdonsága van, és egyes kozmetikai termékek összetevőjeként használják. Minden bőrtípusra pozitívan hat, mivel kiegyensúlyozza a bőr alatti zsírt. Aromás tulajdonságai nem titok. Egzotikus-édes tartós íze miatt számos aromaterápiás és relaxációs termék összetételében vesz részt. Az aromás olaj növeli a véráramlást a kapillárisokban és serkenti az új sejtek képződését. Megfiatalítja és mélyen hidratálja a bőrt, csökkenti a ráncokat, és öregedésgátló kozmetikumokban használják.

Az arcápolási termékekben az ilang-ilang olaj szabályozza a faggyúmirigyeket, és eltávolítja a zsíros bőr felesleges faggyúit. Kezeli az ekcémát, pattanásokat, dermatitist, érzékeny, száraz és problémás bőrre alkalmas. Részt vesz a problémás bőrápoló krémek és krémek, valamint az érzékeny bőrű krémek összetételében. Testápolási termékekben serkenti a melanin termelését, és hatékony eszköz a napfény okozta bőrégések leküzdésére, segít megőrizni az arcszínt, és néhány napvédő krémben használják.

Az olaj serkenti a kollagén termelését, kifejezett emelő hatású, részt vesz a mell feszesítésére szolgáló krémekben és szérumokban. Részt vesz a körömápolásban, táplálva a körömlemezt és megvédve a körmöt a töréstől. Olajokban, keményítőkben és körömalapokban használják. Hajtermékekben az ilang-ilang olaj erősíti a hajhagymákat, megakadályozza a haj törését és hajhullását. Részt vesz a száraz hajra és hajmaszkokra szolgáló egyes samponok összetételében. Krémek és gélek összetételében használják az intim higiénia érdekében.

Az Indrisheto egy évelő lágyszárú növény, amely Dél-Afrikából származik, és szobanövényként termesztik. Gyökérrendszere erősen elágazó. Szinte mindenhol megtalálható, és jelenleg körülbelül 400 indrish faj ismert.

Az illóolajat indriából állítják elő, és ez először 1819-ben történt Franciaországban. Gőz desztillációval állítják elő. A kapott olaj sárga vagy sárga-zöld színű, erős szagú, rózsa és menta árnyalatokkal. A világpiacon az indrishe fő szállítói Egyiptom, Algéria és Reunion szigete. Az olaj kémiai összetétele gazdag, és több mint 100 összetevőt tartalmaz, amelyek többségének magas biológiai aktivitása van. Gazdag polifenolokban, A-vitaminban és C-vitaminban. Az olaj javítja a szellemi és fizikai aktivitást, segít helyreállítani a pszichológiai egyensúlyt és harmóniát, enyhíti a stresszt. Hatékony antidepresszánsként alkalmazható.

A kozmetikumokban az indrishe olajat használják a bőrápolásban. Alkalmas minden bőrtípusra, különösen érzékeny és száraz bőrre. Eltávolítja a pattanásokat, kiütéseket, gennyes gyulladásokat, és részt vesz a problémás bőrre szolgáló termékek összetételében. Az Indrishe olaj friss rózsaszínű aromával rendelkezik, és széles körben használják az illatszeriparban, főleg a női parfümök összetételében. Tonizáló, fehérítő és fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik, kisimítja a ráncokat és helyreállítja a bőr rugalmasságát.

Részt vesz az anti age krémek, testápolók és szérumok összetételében. Jó cellulitiszellenes hatással rendelkezik, segít hegek és striák esetén. A narancsbőr és a striák elleni krémek és krémek összetételében használják. Hidratálással és a hámlás megakadályozásával segíti a kezek ápolását. Az Indrishe olaj a hajápolási termékek aktív összetevője, különösen a samponokban, balzsamokban és korpásodás elleni maszkokban.

Az inulin természetes növényi poliszacharid. A fehér omán gyökeréből származik (latinul. Inula helenium L.), honnan származik a neve. Szénhidrátként az inulin a növények energiatartalma. Nagy részét a bojtorján, a fokhagymában, a hagymában, a pitypangban, a spárgában, az echinacea-ban tartalmazzák. Az inulint a növényekből hidegen sajtolás módszerével vonják ki, megőrizve minden hasznos tulajdonságát.

Az inulin serkenti a bifidobaktériumok fejlődését, amelyek növelik a szervezet immunitását. Segít csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét.

Az írisz (lat. Német írisz), más néven írisz, hosszúkás, hegyes levelű és gyönyörű színű növény, amely a színtartomány szinte minden árnyalatában lehet, csak az élénkvörös. Leggyakrabban fehér, kék, lila és krém árnyalatokban fordul elő. Az írisz magassága 120 cm, gyökere körülbelül 10 cm mély, virágzása közepétől késő tavaszig tart. A növény szinte az összes kontinensen elterjedt: Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában található meg.

A virág szépsége miatt nevét gyakran használták a lányok keresztelésére, és megtalálható a bolgár folklórban, ahol a tündérek elbűvölő szeretetének szimbólumának tekintik. Másik neve „írisz” a görög Iris istennő nevéből származik.

A népi gyógyászatban a növényt használják, mivel a természetes gyógyítók köhögés kiváltására használják a hörghurutban a fájdalom enyhítésére, valamint gyulladáscsökkentőként is - különösen bél kólika esetén. Jó fertőtlenítőszerként az írisz infúzió készítésére is alkalmas, például torokfájás esetén. Az írisz ezen tulajdonságai a benne található illóolajoknak, nyálkahártyának és tanninoknak köszönhetők.

A természetgyógyászatban és a kozmetikában egyaránt a gyökereket használják leginkább. A bennük található anyagok segítenek a bőr feszesebbé tételében és rugalmasságában, öregedésgátló hatással. Az íriszolaj hidratálja a bőrt, puhaságot és ragyogást kölcsönöz neki, így nagyon jól működik a viszkető és száraz bőr számára. Az írisz antiszeptikus hatása és összehasonlíthatatlan aromája az oka annak, hogy kiváló szinkronban van a luxusszappanok tartalmával.

Az íriszek illata a parfümerek kedvence. Általában alaphangként, és gyakrabban - közép- és felső hangként van jelen a parfümökben (beleértve a klasszikus parfümöt is, sok nő kedvence "Chanel 5"). Az írisz finom aromája az egyik oka annak, hogy a folklórban a szeretet varázslatos édesgyökérének tekintik, amelyet a dívák használnak.

Annak érdekében, hogy élvezhessük ezt az illatot, és kényeztessük magunkat az írisz bőrjavító tulajdonságaival, használhatjuk a kozmetikai ipar néhány modern csodáját - például zuhanykrémet vagy íriszillatú szappankrémet.

Az izlandi zuzmó természetes talus zuzma, legfeljebb 12 cm hosszú. Barnászöld színű, fehér foltokkal. Sajátos illata és keserű íze van. Fenyvesekben, tundrában, vizes élőhelyeken és hegyekben nő. Leggyakrabban az északi félteke hideg zónáiban - Európában, Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában.